Magunkról

Fehér Zsuzsa

35 évesen kezdtem el jógázni, egy közeli gyerekkori barátnőm elvesztése után. Halála előtt nem sokkal azt mondta nekem telefonon, hogy akkora fájdalmai vannak, hogy nem tud velem beszélni, és ezért meditál. Ekkor még nem értettem, miért épp most kell relaxálnia, amikor telefonon hívom? Egész betegsége alatt nem szedett fájdalom csillapítót, Belement a fájdalomba, hogy könnyebben el tudja viselni azt az érzést hogy nemsokára maga mögött hagyja kislányát, és teljesen a Mindenhatóra bízza a sorsát, egyszerűen el kellett engednie az irányítás akarását.

Mekkora tanítás ez, amit most kezdek el érteni, hogy amikor az áramlásról beszélünk az nem más, mint észrevenni az elme biztonságra törekvő igyekvését és ha érzed hogy csak erőlködsz egy bizonyos témában és nem haladsz előre, akkor érdemes idővel útjára engedni az adott szituációt. Amikor már érzed, hogy ez nem Te vagy csak a megszokás, vagy megfelelés visz, utadon, akkor itt az idő, hogy kicsit lassíts és lefékezz., és elgondolkozz azon, hogy merre is tovább?

A jóga nekem abban segít, hogy jobban megismerem hiányérzeteim okait, mi az amit nem engedek meg magamnak, az életemben és ezt hogyan szeretném megvalósítani? Minden elégedetlenség mögött egy elfojtás található, és hogy ez genetikus, vagy a neveltetésből visszamaradt probléma, teljesen mindegy, egy biztos, hogy nem éled meg Önmagad úgy, ahogy azt lehetne.

Abban az időszakaszban amikor egy jelentős változás ment végbe az életemben, a jógán kívül számos más terápiát kipróbáltam. Mi az, ami Hozzád közel áll? Érdemes megtalálni, és nem szégyellni segítséget kérni. Mivel a tánc kislány korom óta a kedvencem volt, így a sors Farkas Andihoz vezetett, aki a szakrális körtáncokkal egy olyan megtartó közeget és teret adott ezekben az éveimben, amik szintén segítettek abban hogy erőre kapjak, és kilássak az Önsajnálkozásaimból.

A tánc mellett az érintés még ami nagyon erősen befolyásolta az utamat, talán ezért is jutottam el Tar Zsolthoz, akitől a cranioszakrális masszázst tanultam meg. Ez a terápia is, mint minden más az egyensúly kialakítására törekszik, és Öngyógyító folyamatot indít be.

A jóga lehetőséget ad arra, hogy elkezdj magaddal foglalkozni, közelről megismerd a tested, és annak jelzéseit, mert fizikai vázunk belsőnk kivetülése és annak térképe. A kulcs mindenkinél megtalálható, de megtalálni az ember csak saját maga tudja, a segítők a teret adják ehhez.

Mészáros Kriszta

Bemutatkozás: Hogy mit jelent nekem a jóga? Áramlást, feltöltődést, lecsendesedést, koncentrációt, erőt, inspirációt. Ezeket és még többet szeretnék átadni az óráimat látogatóknak. A sport mindig az életem szerves része volt. Kamasz koromban találkoztam a jógával, majd fiatal felnőttként kezdtem csoportos órákra járni. Azért akartam oktatni is, hogy még jobban elmélyülhessek a jóga világában. Rájöttem, hogy ez sokkal több, mint egyszerű testgyakorlás, az önmegismerés, és a fejlődés egy csodálatos útja. A jógát mindenkinek csak ajánlani tudom, mert mind rövid, mind hosszú távon csak pozitív hatásai vannak. Az ülőmunkát végzők számára kifejezetten terápiás hatású, de kiegészítésként bármely sportág mellé is remek választás. Szakirányú végzettségeim: - Hathajóga oktató, Gerincjóga oktató - Kismama- és babás jógaoktató

Kása Erzsébet

A sport gyerekkorom óta része az életemnek. Iskolásként atletizáltam, szertornáztam és mind a mai napig szeretek túrázni, kerékpározni és úszni. A jógával gyerekként találkoztam, mikor Dely Károly: Jóga című könyve a kezembe akadt. Akkoriban testgyakorlásként tekintettem a jógára. 2006-ban, felnőttként kereszteztük ismét egymás útját, amikor beiratkoztam egy Hatha jóga tanfolyamra.

Úgy éreztem tapasztalataimat szeretném átadni az embereknek, ezért elvégeztem az IWI Nemzetközi Fitnesziskola képzését, ahol Jógaoktató- gerincterápiás tréner végzettséget szereztem. A Hatha jóga mellett más irányzatokat is megismertem, többek között B.K.S. Iyengar módszerét.

További képzéseim: Gyermek jógaoktatói képzés Sárig Hajnalkával. Kismama,- és babás jóga oktatói továbbképzés Radics Klaudiával. Gerincterápiás jógaoktató képzés a Sarasvati jógaközpontban, Kotroczó Anikóval. Aerial jógaoktató képzés a Magyar Légtornász Egyesületnél, Vincze Tündével. Egy éve végeztem el a Sarasvatiban, a Vinyasa Flow jógaoktatói továbbképzést, Farkas Zsuzsa vezetésével.

Oktatói gyakorlatomat a 16. kerületben a Jógaligetben, a 10. kerületben a Rózsaligetben, a 14. kerületben a BBGo-ban és az AUM stúdiókban szereztem. Rendszeresen tartok gerincjógát, kismama és babás jógát, aerialt és vinyasa flow-t. Számlaképes vagyok és használom a közösségi média felületeit. Facebook oldalam: https://www.facebook.com/kasaerzsi/

Saját gyakorlásom során kizárom a külvilágot, a folyamatosan áramló ingereket. Az óráimon biztosítom azt a közeget, ahol Ti is önmagatokra, befelé figyelhettek. Rátok koncentrálok, kísérve minden rezdülést, mozdulatot. Ezáltal segítve az önmegismerést és elfogadást.

Találd meg Te is a belső csendet a jógával! Szeretettel várlak az óráimon.

Hernádi Zoltán

Egyetemista koromban kezdtem hatha jógázni, ami jól kiegészítette a főleg íróasztalhoz kötött napi tevékenységeimet. Mivel nekem korábban nem volt rendszeres mozgás az életemben, kezdetben már heti egy alkalom is igen sokat jelentett. Érdekes élmény volt, hogy olyan helyen is lehet izomlázam, ahol azt se tudtam, hogy van izom. Ezek a tapasztalások sokat tanítottak a saját testem működésével kapcsolatban. Úgy éreztem, hogy hasznos módszereket tanultam, amikkel meg tudom javítani a testemet, amikor túl merevvé válik vagy valahol fájdalom jelentkezik. Azonban évekig csak alkalomszerűen jógáztam: csak akkor, amikor már a testem hangosan jelzett, hogy szüksége lenne a mozgásra. Az astanga jógára véletlenül bukkantam rá, és már az első alkalommal nagy hatással volt rám. Meglepődtem, hogy jóga közben is meg lehet nagyon izzadni, és azon is, hogy sok évnyi jógázás után mennyire sok kihívást jelent ez a fajta gyakorlás. Ugyanakkor észrevettem, hogy már néhány alkalom milyen jelentős változást hozott: napról-napra erősebb és hajlékonyabb lettem. Annyira élveztem ezt a folyamatot, hogy már nem vártam gyakorlásra késztető jelekre, hanem megpróbáltam minden alkalmat megragadni, amikor gyakorolhatok. Az is nagyon megtetszett, hogy az astangában mennyi mindennel tudunk egyszerre dolgozni. Már nemcsak a mozgásról szólt a jóga, hanem a befelé figyelésről, a tudatos légzésről, az érzékek visszavonásáról és ezáltal fokozatosan egyre meditatívabbá vált az egész. Astangával sokkal könnyebb volt felépíteni az otthoni rendszeres gyakorlást. Eleinte a fejlődés nagyon gyors volt, két év után azonban azt éreztem, hogy a további fejlődéshez valami többre volna szükség. Ekkor döntöttem úgy, hogy beiratkozom egy 200 órás jógaoktató képzésre Pápa Gyöngyvérhez. Remek választás volt, Gyöngyvér és a Mandala többi oktatója végig azon volt, hogy tudásának legjavát átadja. A képzés végére azt éreztem, hogy végre megvannak a biztos alapok és a hosszú távú fejlődés is biztosított. Ekkor határoztam el, hogy ha összeállnak a feltételek, akkor szeretném ezt a nagyszerű módszert továbbadni másoknak is.